Peto x Soma labbispentue talvella 2019-2020

Soman ja Pedon pennut syntyivät 31.1.2020. 4 urosta ja 3 narttua. Kaikki pennut on jo omissa kodeissaan

 Odotan pentueesta monipuolisia, eri harrastuksiin sopivia noutajan alkuja ja pennut tullaan myymään aktiivisiin, harrastaviin perheisiin.  Vanhempien luustokuvat ovat hyvät (Peto A/A 0/0 ja Soma B/B 0/0, LTV0), silmät terveet  ja vanhempien DNA-testien perusteella pennut eivät tule sairastumaan DM, EIC, SD2, CNM tai PRA-sairauksiin. Pentue on sekalinjainen.

Pentueen kasvua pääsee seuraamaan täältä: https://www.facebook.com/wildfay/

Peto

Soma

TK1, BH CHILIHUNTERS SPRINGWAVE

Näin Pedon omistaja Taija Varis luonnehtii Petoa:

Chilihunters Springwave, kotoisasti Peto on minun seitsemäs noutaja. Peto on ollut aivan ihana koiranpoikanen koko ajan, äärettömän helposti oppiva poika niin hyvässä kun pahassakin. Oppi asioita pienenä liiankin sukkelaan, että on pitänyt miettiä koko ajan mitä opettaa koiralle ja miten. 

Äärettömän helppo koira. Pahojaan Peto kotona ei juurikaan ole tehnyt, joku verho ei miellyttänyt kai värinsä puolesta, se revittiin alas joka päivä, jolloin totesin että koirahuoneessa ei pidetä verhoja lainkaan. Muutama maton kulma, mutta ne joutikin vaihtaa uusiin.  

Suoritettiin noutajien taipumuskoe reilu vuoden ikäisenä ja samana vuonna 15 kk ikäisenä käytiin näyttelyssä saaden eh/1, erittäin hyvä rotunsa edustaja.  Kun Pedolla oli ikää 18 kk, käytin sen MH-luonnekuvauksessa.  Se sai erinomaisen arvostelun, ei tuntunut haittaavan äänet eikä haamut. Luonnetesti suoritettiin heti kun ikä riitti eli 5.5.18 pistein 186.  

Talvilajiksi muodostui toko, johon itse upposin kun tuntui niin kivalta. Suoritettiin alokasluokka neljällä startilla, saaden kolme ykköstä. Oikein mukava laji ja koiralla oli kivaa. Katsotaan riittäkö aika jatkaa tokon avoimeen luokkaan. 

Syksyllä -17 kokeiltiin WT koetta ja yllätyksenä ALO 1/ 94p. Vuonna -18 keskityttiin sitten noutajien metsästyskokeen alokasluokkaan. Oli itsellään varma olo, kun käytin aikaa paljon aikaa peruskoulutukseen. Saavutettiin toisessa alokasluokan startissa ykköstulos ja saatiin Pohjois-Karjalan parhaalle koirakolle jaettava Erä-Saran tuoppi, joka tuntui enemmän kun hyvältä. Kesän aikana saatiin lisäksi yksi 0 tulos ja 2 ykköstulosta. Vuosi -19 meni harjoitellessa nome-b:n avointa luokkaa, pari 0 tulosta sekä avo 2 ja avo 3. Siitä on hyvä jatkaa ensi vuodelle.  

Pedon kanssa olimme heti ensimmäisenä syksynä sorsanaloituksessa tekemässä jälkihakua, ikää 5kk. Kiva oli kun sai muutaman noudon. Peto on ollut hyvin luontainen metsästyskoira, vähän niin kuin isänsä (joka on myös minulla). Seuraavana syksynä Peto pääsi mukaan kyyhkyn aloitukseen ja täysi touhu päällä. Kaikki riistat on ottanut mitä vastaan on tullut, hyvin spontaanit ylösotot sekä hyvä ote riistasta. Malttaa olla passissa hiljaa ja rauhoittuu odottamaan noutoja.  

Tykkään tästä koirasta todella paljon, kotona ei turhia höyryile ja on todella huomaamaton. On reissannut pennusta asti joka paikassa ja ei tunnu stressavan juurikaan mistään. On yhtä äänetön kuin isänsä… meillä ei haukuta edes ovikelloa.


Peto Koiranetissä


Kuva 1

Kuva 2

TK2, BH DARK WATER'S KRISTMAS SPIRIT

Soma on koira, jonka kanssa on ilo harrastaa monipuolisesti eri lajeja. Se on aina innokas tekemään töitä ja nauttii yhteistyöstä ihmisen kanssa. Soma innostuu helposti lajista kuin lajista ja se on ollut helppo kouluttaa. Soma on perusluonteeltaan rauhallinen ja positiivinen ja se on tunnettu alati heiluvasta hännästään. Soma ei provosoi ketään eikä provosoidu, joten sitä on käytetty mm. harjoituskoirana remmirähjääville, ohituksia harjoitteleville koirille. Kotona Soma on huomaamaton, paitsi silloin kuin halipula iskee ja sen ihan pakko päästä syliin tai vähintään viereen nojailemaan.

Soman kanssa olen lämmitellyt vanhaa pelastuskoiraharrastustani ja siihen liittyen olemme treenanneet hakua ja jälkeä. Tokoa on kisattu TK2-koulutustunnukseen asti ja toko on nyt sen jälkeen ollut ajanpuutteen vuoksi tauolla. Agilitya Soma harrastaa maksi 3-luokassa ja siinä sillä on sekä hyppy- että agisertti ja piirinmestaruuskisoista yksilöhopeaa 2019 ja useita joukkuepiirinmestaruussijoituksia (2016 kultaa, 2017 pronssia ja 2019 hopeaa). Vesipelastus on ollut meille yhteistä mukavaa tekemistä, ja siinä olemme kisanneet AVO3-tulokseen asti. Myös vepe on jäänyt tällä hetkellä vähän muiden harrastusten jalkoihin.

Noutajien taipumuskokeen Soma suoritti 1,5vuotiaana ja vaikka sen kanssa on sen jälkeen treenattu riistan kanssa hyvin vähän, se tänä kesänä suoriutui hyvin kyyhkysjahdissa noutohommista. Passissa Soma on äänetön ja se malttaa hyvin odottaa vuoroaan.  

Somalla on yksi aikaisempi pentue, johon olen todella tyytyväinen. Pentue oli hyvin tasainen ja pennuista on kasvanut todella mukavia harrastuskoiria.

Soma Koiranetissä